PBS – “This Old House” Project

The goal of this addition and remodel was to allow the house to reflect how we live today while not losing the charm that attached the owners to the house to begin with. Too often additions to period homes end up becoming pastiches of then and now, feeling artificial and inauthentic. Our goal when reworking any of the historic vernaculars is to update the functions and ergonomics while honoring and enriching the existing.

Homes from this period were typically street oriented. Guests were allowed into the front public rooms, the living room and dining room. Rarely did they venture beyond into the kitchen or even the bathroom. Guest were served and so was family for that matter. Gentleman callers were kept on a bench in full view. Backyards were for laundry. It was a different time.

As we needed to add bedrooms to this one story house for a growing family we created a second story for the new private spaces. This allowed us to open up the main story to flow from the old public spaces into the new kitchen and family room and out to the new back patio with its view of Silverlake.

Click here to see episodes onĀ thisoldhouse.com